- Acasa -

- Despre noi -

- Interviu -

- Chestionar -

- Evenimente -

- Proiect Narativ -

- Bibliografie -

 

 

= Introducere

= Legenda

= Traditii si obiceiuri

= Targul de fete

= Galerie foto

 

- înapoi la anotimpuri -

   

Iana Sânziana

Zâna din mitologia româneasca folclorică, sora Soarelui, iubită de el, de care ea fuge, temându-se de săvârşirea incestului.

 

Versiuni ale mitului

Iana Sânziana locuieşte "în prundul mării" (sau în "ostrovul mării"), La Mânăstirea Albă (identificată ipotetic cu un templu apollinic din insula pontică Leuke), zidită pentru ea, ca dar de nuntă, de Sfântul Soare, care a căutat-o îndelungat prin lună şi prin stele.

 

În altă variantă, într-o epocă arhaică, Soarele era un împărat terestru cu capul de aur, iar sora sa - o fată cu cap de argint. Nunta plănuită e împiedicată de răpirea fetei (intr-o variantă de Dumnezeu - dar cu alură de zeu păgân) şi metamorfozarea ei în Lună, apoi situarea ei într-o poziţie de unde Soarele n-o mai poate zări.

 

 

Legenda florii de Sânziene

Legenda spune ca Sânziana a fost o fată sărmană, rămasă orfană şi de care nimeni nu avea grijă. Oamenii răi de prin preajma ei o alungau de colo-colo, nelăsându-i, bietei fete, nici măcar liniştea.

Ea însă se ruga fierbinte lui Dumnezeu să aibă milă şi de ea şi să ducă o viaţă mai bună. Păsările şi animalele pădurii o îndrăgeau si veneau în fiecare zi în prejma ei, unele dintre ele aducându-i chiar si câte ceva de mâncare: vrăbiuţele îi aduceau firimituri de pâine, iar păsările mai mari câte un fruct ce-l purtau cu grijă în cioc.

Dar, nu după mult timp, Sânziana se imbolnăvi şi zăcea sărmana pe un pat făcut din crengi şi iarbă.

Tocmai pe atunci se întamplă că trecu pe drumul acela, de la marginea codrului, chiar Sfânta Vineri, ce umbla pe pământ îmbrăcată ca o femeie simplă, pentru a le răsplăti oamenilor cu inimă bună şi a-i pedepsi aspru pe cei răi.

Văzând-o pe biata fată ce viaţă grea duce si negăsindu-i nicio vină, Sfânta Vineri se milostivi de ea si o prefăcu într-o floare gingaşă şi firavă, după cum era si trupul ei tânăr, o floare galben-aurie, dupa cum îi erau şi cosiţele bălaie.

Şi fiindcă a fost binecuvantată chiar de Sfânta Vineri, florile Sânzienei apără de rău. Fiecare floricică a Sânzienei are patru petale mici, aşezate în formă de cruce şi de aceea are putere împotriva relelor.